Sevärdheter i Ystad
Ystad är i sig ett levande museum som man kan flanera omkring i. Här finns möjlighet att gå in i hus från 1700-talet - Örumshuset - som är bevarat i originalskick.
Gråbröderklostret och Sankta Maria kyrka hör till de mest besökta sevärdheter.
Eller varför inte ta en titt på Krukmakerimuseet på Krukmakeriet. Här visas gods som tillverkats just här under flera decennier. Kommer man hit första söndagen i månaden under tiden juli till september, kan man få se en livs levande fem våningar hög skånsk mölla i originalskick – Krageholms möllan. Strax utanför Ystad ligger en av södra Sveriges mest berömda sevärdhet och ett av Sveriges sju underverk: Ales stenar.
Gråbröderklostret
Det bränns sprit i klostret, åtminstone under en period i slutet på 1700–talet. Historien börjar emellertid inte här utan ungefär 500 år tidigare. År 1267 grundades kyrkans mittskepp. Senare skulle detta bli ett kloster vigt åt den heliga Franciscus av Assisi.
På 1400-talet stod den fyrlängade klosteranläggningen klar. Munkarna i klostret bar grå dräkter som kom att ge namn åt klostret - Gråbröder klostret. Det fungerade också som ett sådant fram till reformationen i Sverige på 1530-talet, då munkarna kördes ut. Klostret användes nu som hospital åtf gamla och sjuka och fungerade så fram till ungefär 1770-talet då det som sagt började brännas brännvin där.
Klostret är idag ett av Sveriges bäst bevarade jämte Vadstena kloster och rymmer fem olika avdelningar för utställningar. Här finns en även en klosterträdgård, ett stort rosarium, en örtagård med olika sorters spännande krydd- och läkeväxter. En mycket intressant kålgård som anlagts är bara den värt ett besök.
I Cafeterian som serverar god fika finns också en museibutik med ett rikt sortiment av originella konsthantverk.
Sankta Maria kyrka
Tornväktaren kommer om natten. Det låter om natten från kyrkan i Ystad. Från S:ta Maria kyrka intill Mattorget, Ystads äldsta byggnad som är över 800 år gammal, tutar det varendaste natt. Dygnet runt kommer en livs levande tornväktare ut från kyrkans torn med sin kopparlur, och blåser varje kvart en tonstöt åt varje väderstreck. Från klockan 21.15 fram till 01.00 året runt låter den dova tonen ut över staden. Så har det hållit på ända sen 1600-talet, på den tiden för att varna för ovälkomna besökare som kom sjö- eller landvägen, eller om det började brinna. Idag ringer tornväktaren 112 om något skulle hända.
Postjakt
Med postjakten "Hiorten" från Stralsund kom redan i slutet av 1600-talet resande teatersällskap från kontinenten till Ystad. Efter den mödosamma resan över Östersjön stannade man gärna till i Ystad innan man drog vidare mot huvudstaden. Under dessa uppehåll gavs teaterföreställningar på bl.a. rådhusvinden där det i stadens gamla dokument noterats att dansare erhållit två daler i ersättning.
Vid kajen står idag en replika av detta skepp, tillverkad 1998 efter ofullständiga ritningar som bevarades.
Militärmuseeum
Ystad Miltärmuseum finns, som sig bör, inne på det gamla kasernområdet. En viktig institution som på många sätt speglar Ystads historia då en militärgarnision fanns på plats redan på 1700-talet. Regementet lades ner först 1997.
Här finner du massor av spännande föremål från såväl kavalleri, infanteri, luftvärn och pansarvärn men även uppbyggda interiörer från dragonmäss och värnpliktsmatsal och mycket annat. Men den största attraktionen är utan tvekan den gigantiska målningen ”Dragoner rider till bad” av den danske konstnären Oscar Matthiesen vilken bodde i Ystad 1904-1906. Målningen blev en sensation och väckte internationell uppmärksamhet när den presenterades på Charlottenborg Konsthall i Köpenhamn 1906. Målningen är 50 kvm stor och ovan syns enbart en del av målningen.
Ystads teater
År 1894 uppförs så denna vackra teaterbyggnad i nyklassicistisk stil som blir Ystads andra, sedan den första, byggd 1842 försvann i lågorna. Teatern ritas av Ystads förste stadsarkitekt Peter Boisen.
Teatern med sina 468 platser har fortfarande ett ännu fungerande scenmaskineri som gör att man i Ystad har möjlighet att uppföra 1700-tals teater på ett enastående autentiskt sätt. Endast Drottningholmsteatern i Sverige har samma möjlighet. Även om man inte ska se någon föreställning, är teatern värt ett besök för sin alldeles särskilda arkitektur och bevarade kulisser gjorda i den legendariske teaterdekoratören Carl Ludvig Grabows ateljé på i Stockholm. Besök kan lämpligast avnjutas i samband med en teaterguidad tur, som bokas på teaterns kansli.
Tel: 0411-57 77 98
Ales stenar
En bit utanför Ystad hittar du en av Sveriges mest populära turistmål.
Ligger här en jätte begraven och bullrar om natten, eller är det kanske en ohelig biskopsgrav? Kanske är det en astronomisk kalender, eller ett astronomiskt instrument Kanske ville man för 1000 år sen hylla en vikingahövding genom att resa dessa stenar.
Legenderna är många och ingen vet med säkerhet vad Ales stenar användes till när de restes för mellan 1000 och 1500 år sedan. Att vandra omkring bland dessa 59 stenar som sträcker sig 67 meter bort och är 19 meter bred, är imponerande. Med det friska havet framför sig, den blåa himlen ovanför sätts fantasin gärna i rörelse. Man befinner sig här uppe på gränsen mellan himmel och jord. Vem reste dessa stenar och varför? En utflykt hit går inte obemärkt förbi.
Ystad djurpark
Har du sett en känguru skutta iväg eller kanske en kamel lunka förbi? I Skårby utanför Ystad har du möjlighet till detta. Här finns nämligen Ystad Djurpark, och dessa fantastiska djur tillsammans med flera andra exotiska och genuina svenska lantraser. En tur dit ensam eller med familjen kommer att bli en upplevelse. Här finns djur av alla de slag. När du till äventyrs fått nog av alla näsbjörnar, silkeapor, jakar, afrikanska får och alla andra av de 50-60 djuren, kan djurparkens två friska bad pooler er erbjuda svalkande och avslappande dopp för alla i familjen under varma dagar.